דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


שינוי קריירה 

מאת    [ 22/10/2006 ]

מילים במאמר: 985   [ נצפה 3439 פעמים ]

שינוי קריירה     

 

אתם רוצים לעזוב את העבודה הנוכחית אבל לא שלמים עם ההחלטה כי העבודה מעניקה לכם תגמולים שונים? כדי להבין מה נכון לכם לעשות (לעזוב, להישאר, לקחת הפסקה, לעבור לחצי משרה וכיו'ב), תשאלו את עצמכם, "מהן שאיפות הקריירה שלי ומה אני צריך מעבודה?", למשל עניין, למידה, הערכה, מימוש הפוטנציאל או ביטוי אישי. דרגו את סדר חשיבותם של הצרכים בחייכם. לאחר מכן חשבו האם העבודה הנוכחית שלכם עונה על הצרכים האלה, ואם כן, באיזו מידה?. האם העבודה הנוכחית שלכם עונה רק במידה מסוימת על הצרכים החשובים לכם? האם היא עונה על צרכים מסדר חשיבות נמוך?

 

בחנו את כדאיות השינוי בראייה ארוכת טווח. דוגמא ראשונה: חשבו על ירידה בשכר כירידה לצורך עלייה. על-פי מחקרים, בטווח הרחוק ההתאמה לעבודה היא הקובעת הצלחה כלכלית. דוגמא שנייה: בטווח הקצר, אתם חוששים מאי יציבות ומהרעה בתנאים שאתם יכולים להרשות לילדיכם. בראייה ארוכת טווח, חשבו על המסר שאתם מעבירים לילדיכם כשאתם מתוסכלים או חוששים משינוי או מביטוי אישי. וגם, ילדיכם רואים את העולם דרככם, כך שאם אתם חוזרים מתוסכלים מהעבודה ועייפים, ילדכם עשויים לחשוב שהעולם מתסכל ושעבודה אמורה להיות מעייפת (למען הסר ספק, היא לא).

 

תקיעות

אנשים רבים רוצים לחולל שינוי קריירה אך הם חושבים שלא יוכלו לממש את השינוי כי הם מרגישים "תקועים" או "חסומים". תיאורים אלו מבטאים תחושות של חוסר אונים ואי-ודאות. דעו כי תחושות אלו טבעיות והן מיוחסות לחשש מעזיבת המוכר, מצד אחד, ומהמעבר למה שנראה כעת לא ידוע, מצד שני. כאילו שאתם "נופלים בין הכיסאות". הטיפ שלי הוא להכיר את תהליך השינוי ולהבין שאי-ודאות הוא שלב בתהליך השינוי. זו תקופה ארעית ואני מבטיחה שהיא תהיה קצרה ככל שתטיבו להבין וליישם את הטיפים הבאים.

 

כדי לצאת ממצב של תקיעות התמסרו לתהליך החקירה. בתהליך החקירה אתם בודקים איזו מחויבות חדשה תתאים לכם. קחו מחברת ועפרון, וכתבו לעצמכם כל תובנה. בהמשך נתאר תובנות אלה כ'חלקים של פאזל'.

 

התשובה לשאלה 'מהו העיסוק המתאים לי?' נעוצה במילה 'התאמה'. צריכה להיות התאמה בין העבודה שלכם לבין הזהות שלכם, למשל בין העבודה שלכם לבין הדברים שמלהיבים אתכם, ליכולות שלכם, לצרכים ולכישרונות שלכם.

 

דמיינו שהעיסוק החדש שלכם הוא פאזל שלם ועליכם לברר מהם החלקים השייכים לפאזל. למשל, איך נראה החלק של סביבת העבודה? האם יש בו אנשים או שאתם עובדים מול מחשב? האם אתם בבית או בחוץ, האם הסביבה רועשת או שקטה?. איך נראים החלקים שמתארים את המיומנויות שלכם? במה אתם מצטיינים? חשוב להבחין בין כישרונות טבעיים לבין מיומנויות ששכללתם במהלך השנים. יש סיכוי גבוה שבתהליך השינוי תרצו לממש כישרונות חבויים ולהיפרד מפעולות ששכללתם ו'התרגלתם' לעשות. למשל, נשים רבות מעידות על עצמן שהן 'אלופות' בעבודה בלחץ, אלא שבדרך כלל הן פיתחו יכולת זו כתגובה לריבוי המשימות שניצבות בפניהן. לא מדובר בכישרון טבעי או בחלק שראוי שישפיע על בחירתן החדשה והרעננה. כשרון טבעי הוא זה המצוי באותן פעולות שאתם "תמיד" נוטים להיסחף אליהם והוא נשזר בפעילות שלכם לאורך השנים. למשל, תמיד מבקשים מכם לכתוב את הברכות לאירועים, "כי את/ה טוב/ה בזה.."

 

טיפ קריטי ראשון להצלחה בשינוי קריירה

בשלב הראשון של החקירה חשוב להתייחס לחלקים הבסיסיים והראשוניים בפאזל מבלי לקשר חלקים אלה לעבודה החדשה. מחשבה מוקדמת על עבודה משתקת וחוסמת כל מחשבה חדשה ויצירתית: "איך אני אעשה מזה כסף?" או, "איך אני אגיע לזה?". חלק בסיסי יכול להיות כשרון או צורך. אל חשש, התשובות בנושא העבודה יגיעו מאליהן. מדהים אותי, כל פעם מחדש, לגלות שבתום תהליך החקירה אנשים מוצאים את העיסוק שהם רוצים, ללא התפשרויות.

 

חקירה מעשית

מיציתם את המחויבות הקודמת ואתם מנסים לגלות מהי המחויבות החדשה? כדי לגלות דברים חדשים, עליכם לעשות דברים חדשים, ולא רק לחשוב עליהם. פעולות חדשות יכולות להתגלות כעיסוק החדש שלכם, אך רוב הסיכויים שהם "רק" יחשפו בפניכם חלקים נוספים, משמעותיים, בפאזל. פעולות חדשות גם נוטות לייצר תובנות משמעותיות ביחס לעשייה הקיימת. אם, לדוגמא, אתם נוטים לפעול מהמחשבה וכל עניינכם בלמידה תיאורטית, הירשמו לקורס קדרות.

 

'ישן מפני חדש תוציא?' לא

אני מאמינה שלאדם אין עתיד בלי עבר. אתם חוקרים ומגלים דברים חדשים אך זכרו להתייחס גם לחלקים מהעבר. זכרו שמרכיב אחד בפעילות החדשה יכול לחבור למרכיב שמוכר לכם והנה נולד לו עיסוק חדש.

 

טיפ קריטי שני

זכרו שעומדת לרשותכם כמות משאבים נתונה (זמן, אנרגיה ומרץ, יכולת ריכוז, כסף ועוד) ושתהליך השינוי גוזל משאבים רבים מהמאגר שלכם (ליתר דיוק, התקיעות גוזלת). כדי להימנע משחיקה ומעייפות, הנובעים מהתכלות המשאבים, הפסיקו לבזבז משאבים על פעולות שאינן משרתות אתכם עוד ובחנו את ההחלטות שלכם במושגים של השקעה או בזבוז. זכרו שההתנגדות לשינוי היא עוצמתית כי אתם נפרדים מהמוכר, מעמדות, תפיסות ואמונות שביססתם במהלך השנים. הטיפ שלי: התחייבו לתהליך הדרגתי שלפיו בכל פעם שאתם עוסקים במשהו חדש, או חושבים על משהו חדש, אתם מפסיקים לעשות דבר אחד ישן.

 

טיפ קריטי שלישי

עמדות שליליות כמו אשמה, בושה והערכה עצמית נמוכה יכולות להניא אתכם מתהליך השינוי. כדי לחולל שינוי מוצלח עליכם לפתח גישה חיובית. חשבו מחדש על אמרות ביקורתיות שאתם אומרים לעצמכם או שאחרים אומרים לכם. לדוגמא, אם אתם רוצים לחולל שינוי זה לא אומר שאתם "לא יציבים" או ש"כולם מרוצים ממצבם ורק אתם לא". אולי לכם יש צרכים מפותחים כמו צורך במימוש אישי, או רצון להיות במקום מספק? אולי לכם יש משהו אמיתי להעניק לעולם הזה ואסור לכם לקפוא על השמרים?. דוגמא אחרת, אנשים רבים אומרים לי שהם לא יצליחו, ואני שואלת, "על סמך מה אתם מבססים את הקביעה הזו? בהסתמך על ניסיון העבר (הרי לא הייתם במקום החדש או שהייתם שם בשלב לא בוגר), אולי בהסתמך על אמונות שגויות? אולי על סמך קביעות של הקרובים לכם (שמדברים מהצורך האישי שלהם, שלא בהכרח רלוונטי לכם)".

 

תכנון, התמדה ונחישות

את הטיפ האחרון שאלתי מעולם המושגים של אבא שלי, רץ מרתונים ותיק. אתם עומדים לפני ריצה ארוכה המצריכה משמעת עצמית, נחישות וקצב קבוע. תהליך השינוי אינו כריצה למרחק קצר שבה אתם משקיעים את כל האנרגיות מיד ובבת אחת. תכננו את המסה וברגעים קשים, חשבו על השגת המטרה ועל הסיפוק שבהשגתה. האמינו בצדקת הדרך והתמידו. לרצים באמת, הצטיידו מראש בתמר או בבננה. לאלה המחוללים שינוי, הצטיידו בפצצות אנרגיה אחרות - חבר טוב, ספר מצוין או מומחה.

חוה ניסנבוים יועצת ארגונית (M.A.), ייעוץ עסקי




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב